Specialemballage

Emballage också kallad förpackning är en produkt som är särskilt tillverkad för att skydda, hantera, leverera och presentera en vara. Industridesigners är ofta med i utvecklingen av specialemballage som kan och ofta är ett led i ett företags profilering av de egna produkerna. Självklart ska förpackningen sticka ut bland mängden av andra, konkurrerande produkter. Fast den ska även vara funktionell både i företagets och kundens ögon.

 

Förpackningar för drycker
Drycker som mjölk, juicer av olika slag och är ofta förpackade i plastöverdragna kartongförpackningar. Tetra Pak är ett ursprungligen svenskt företag, numera storkoncern, som startade tillverkningen av engångsemballage för mjölk, juice och andra flytande livsmedel. Det råder rigorösa bestämmelser för den här typen av förpackningar relaterat till livsmedelshygien och gränsvärden för hur mycket kemikalier det får finnas kvar i förpackningarna efter tillverkningsprocessen.

Beautiful gift boxes made of silk

Beautiful gift boxes made of silk

 

Skönhetsmedelsförpackningar
Som de flesta känner till omsätter skönhetsindustrin mångmiljardbelopp årligen på människors önskan om skönhet, fräschhet och en upplevelse av lyx. Även då det gäller förpackningar till produkter som används inom skönhet och personlig hygien regleras tillverkningen och vissa material får inte och ska därför inte användas till förpackningar som innehåller kosmetika, skönhetsmedel och skönhetsprodukter av allehanda slag, som fuktighetsgivande krämer med flera.

 

Presentförpackningar
Ursprungligen kommer våra sätt att slå in paket från Japan. Att slå in vackra paket på japanskt sätt Hozo eller Tsutsumi. I Japan menar man att en inslagning bör anpassas till tillfället och mottagaren. Fast det som är typiskt japanskt är att också anpassa inslagningen till vad man slår in. I Japan har man tagit vikteknikerna många steg längre än vi gjort i väst. Det japanska sättet att slå in paket och att göra paketförpackningar har lett till en utveckling av viktekniker för en mängd olika former, trekantiga, cirkulära, med flera och de kan vika presentpapper så att det ser ut som en kimono eller en väska.