Plastförpackningar ersätts med material gjort på mjölk

I dagligvaruhandeln möts man av mängder av olika förpackningar och förpackningstekniker. Du har säkert stött på både helkonserv, vanligen färsk mat som i konservburk inte behöver stå i kyla och halvkonserv, en produkt som står i kyla men har mycket lång hållbarhet. Det finns också mat som vakuumförpackas eller torkas för optimal förvaring. Vanligen består förpackningarna av metall, glas, kartong eller plast. Forskare i USA har dock skapat ett nytt material som kan fylla samma funktion som plasten och som dessutom är biologiskt nedbrytbart. Det lite oväntade? Materialet är baserat på komjölk!

Ett naturligt alternativ

Att plasten länge setts som en miljöbov är de flesta medvetna om. Dels tillverkas plast av material som inte är hållbara och dels tar det mycket lång tid för naturen att bryta ner förpackningar av plast. Då den globala produktionen av plast ständigt ökar är det välkommet att forskare är på väg att ta fram förpackningar gjorda på mjölk eftersom nya material krävs för en hållbar framtid. De nya förpackningarna som i huvudsak är tillverkade av proteinet kasein är inte bara nedbrytbara, de kan också ätas upp när de inte längre används. Detta innebär mindre disk av förpackningar och det i sin tur innebär att mindre varmvatten används, även det är en välgärning för miljön.

Inte för alla

En förpackning som ersätter plast har givetvis många fördelar men att den är baserad på mjölkprotein gör att den inte kommer vara ett alternativ för alla. De som är allergiska mot komjölk kommer inte kunna konsumera vare sig förpackningen eller råvaran förpackningen innehåller. Det samma gäller för veganer eftersom de inte konsumerar animaliska produkter. Det finns också en diskussion om huruvida kasein är cancerframkallande och konsumtion av mjölkprodukter i allmänhet tycks ha ett samband med hjärt-kärlsjukdomar och diabetes. Kasein sägs också vara starkt allergiframkallande. Att den här förpackningen slår ett slag för miljön innebär alltså inte att den är nyttigare för människan, trots detta kan den vara ett steg i rätt riktning.