Kuvert

Förr i tiden då brev skulle skickas användes inte några kuvert.

 

Kuvert behövdes inte
Det man gjorde var att vika pappret som brevinnehållet var skrivet på, på två ställen. Det var alltså ytterkanterna som viktes in och fördes ihop med lack som förslöt brevet.

På det som blev framsidan skrevs namn och adress och det var här man placerade frimärket, om så skulle göras. På så sätt behövdes inte några kuvert. Man sparade också in på papper som betingade ett högt pris på den här tiden. Det var en ganska omständlig process att göra papper. Det var dessutom i regel mer eller mindre handgjort. Råmaterialet utgjordes av trasor och lump. Så papper var ett kostsamt material. Numera kan man göra handgjort papper av returpapper.

Set of White envelopes.

Set of White envelopes.

 

Kuvertens intåg
Man tillverkade kuvert för hand fram till 1830-talet. Därefter togs de första kuvertmaskinerna i bruk i USA och England.

Omkring år 1905 började fönsterkuvert att tillverkas. Det fanns naturligtvis fördelar med dessa då företag som skickade fakturor till sina kunder slappa skriva adressen till kunden två gånger. Något som var arbetsbesparande och man slapp råka ut för skrivfel på de dyrbara kuverten.

I Sverige började man på 1930-talet tillverka kuvert med inklistrade fönster. Viktigt att tänka på är att vår tids fönsterkuvert ska sorteras som brännbart i sopsorteringssammanhang.

 

Kuvert i vår tid
I vår tid behöver vi inte slicka på gammalt klister. För att slippa klistret kan vi köpa kuvert med choklad istället för klister. Dagens kuvert behöver vare sig vara bruna eller vita. För den som önskar göra reklam för sitt företag kan låta trycka en bild som förmedlar var företaget står för. Om det gör choklad i alla former så kan företaget köpa in kuvertet med en bild av sina chokladprodukter på framsidan. Andra tillverkar kuvert med en mängd olika smaker. Prisskillnaden mot standardkuvert är avgrundsdjup. Fast i dagens samhälle med den enskilde individens egna upplevelse i fokus är det inget att direkt fästa sig vid.