Trälåda

En låda är ett föremål som man kan förvara saker i. Lådan kan vara gjord av olika material som plast, gjutet glas, wellpapp, kartong eller trä eller andra material. En trälåda kan vara gjord av plywood istället för gediget trä. Av trälådor kan man bygga ett rustikt barskåp fast, vid närmare eftertanke passar det kanske in med det övriga möblemanget. Då är det bättre att köpa ett som passar in bättre.

 

Lådan och dess väggar
En låda har en botten och ett antal väggar, beroende på formen har den minst tre väggar.

 

Trälåda för förvaring
Den händige kan bygga sina alldeles egna förvaringslådor av trä eller plywood. För tillverkning av fler lådor på en gång är det möjligt att industrialisera och effektivisera själva tillverkningsprocessen. Med hjälp av en mall kan man såga ut fler bottnar än endast en åt gången. Detsamma gäller för sidostycken och eventuella lock. En fördel är naturligtvis om lådorna kan göras stapelbara. Givetvis går de här lådorna lättare att tillverka om man har en snickeriverkstad att tillgå. Om man nu inte har alla verktyg som behövs kan man förmodligen få hjälp att såga ut alla de bitar som behövs till en förvaringslåda, hos en professionell snickare. Det är värt varenda krona att få den hjälpen eftersom slutförandet, monteringen av botten och sidostycken går så mycket bättre om alla bitar verkligen passar ihop. Först ska det limmas och sedan monteras och så ska lådan hållas ihop med tvingar under torktiden. Vanligtvis torkar de under en natt. Då de torkat bör an slutföra arbetet genom att ta bort rester av torkat lim och sandpappra ytorna för att eliminera risken att få en sticka.

wooden texture background

wooden texture background

 

Trälådans styrka
En trälådas styrka, klassificeras utifrån hur många kilo som kan packas i den, räknat före det att locket har stängts och därmed förseglat den. Till locket räknas då överdelarna, ändarna och sidostyckena. I regel menas då de trälådor som används som fraktcontainrar.

 

Dekorativa förvaringslådor
Förvaringslådor kan också vara dekorativa, för användning i hemmen eller på kontor. Det finns många kända möbelsnickare som har sin designstil då det gäller vackra trälådor som är funktionella bruksföremål med ett vackert formspråk. Trälådor som finner sin plats som en skulptur och uttryck av klassisk skönhet och tidlös design.