Miljövänligt emballage

Konsumenter i dagens samhälle blir allt mer medvetna om miljön när de handlar. Detta märkts till exempel genom att utbudet av ekologiska varor ökar, inte bara i matbutiken utan i klädbutiken, i inredningsbutiken och nästan överallt annars. Något som dock kan vara osynligt för konsumenten är den förpackning som produkten levereras i, som också har en inverkan på miljön. Vissa förpackningar är helt enkelt mer miljövänliga än andra.

En vanlig uppfattning är kanske att glas är miljövänligt eftersom det kan återvinnas och återanvändas av konsumenterna själva. Sanningen är dock att glasförpackningar är tunga och ömtåliga att frakta, vilket gör att det går åt mycket energi för frakten. Det går också åt mycket energi (och vatten) för att återvinna glas, så även om man duktigt går med sina glasburkar och glasflaskor till återvinningen är man inte så miljövänlig som man tror. Ett betydligt bättre alternativ är då kartong. Kartong är lätt att återvinna, och tillverkning av kartong ger mycket låga utsläpp. Ett sätt som man kan bidra till miljön är därför att till exempel välja dryck på tetra istället för i glasflaska. Tetra är också ett bättre val än en PET-flaska; tillverkningen av PET-flaskor orsakar tre gånger så stora utsläpp som motsvarande förpackning i kartong.box-550405_640

Inte heller konservburkar är en miljövänlig förpackning. Trots att de kan återvinnas i all oändlighet går det åt mycket energi både när de tillverkas för första gången och när de återvinns, och de orsakar i samband med det också stora utsläpp.

Kartong är med andra ord det bästa förpackningsalternativet, och lyckligtvis är det detta som de flesta e-handlare väljer för att skicka sina varor. Idag finns det många e-butiker som erbjuder miljöfrakt som ett av alternativen för leverans, och som aktivt strävar efter att också förpacka varan på ett miljövänligt sätt, till exempel genom att använda kuvert som är vadderade med återvunna fibrer istället för plast, att undvika frigolit och att använda kartonger som är miljömärkta. Att handla online kan alltså vara ett bra alternativ för dig som är miljövän. En annan fördel med att beställa dina varor från en e-butik är att du på ett diskret sätt kan handla känsliga produkter, som sexleksaker. Då är ofta prioriteringen från försäljarens sida, till exempel Vuxen.se, att skapa ett emballage som är anonymt och diskret, snarare än miljövänligt.