Bubbelplast

Alla har nog någon gång i livet, som vuxen eller som barn, underhållit sig med att spräcka de små luftbubblorna som finns i bubbelplast. När man som liten fick ett paket inlindat i detta skyddande emballage blev sannolikt många lika glada för bubbelplasten som för själva presenten. Hur kom det sig att denna numera klassiska produkt blev så populär? Och hur skapades den från första början?800px-Bubble_wrap_play

Sanningen om hur bubbelplasten skapades var att det skedde av misstag. Året var 1957 och i ett garage stod amerikanen Alfred Fielding och schweizaren Marc Chavannes. De försökte skapa en tapet i plast med 3D-struktur och ett bakstycke i papper som skulle göra den lätt att ta bort från väggen. Dessa försök misslyckades, men senare insåg de att det som de skapat faktiskt hade ett annat användningsområde, nämligen att skydda och förpacka ömtåliga föremål. Med denna uppfinning som bas grundade de företaget Sealed Air år 1960. Företaget var en omedelbar framgång, och år 2010 hade de en omsättning på 20 miljarder kronor om året. Bubble wrap, som bubbelplast heter på engelska, är fortfarande ett trademark som ägs av Sealed Air, och även om företaget numera har utökat sitt sortiment med andra typer av förpackningar och städprodukter, är de fortfarande mest kända för sin första uppfinning. Fielding ledde företaget tills han gick i pension 1987, och Chavannes bidrog till företaget genom att arbeta för det som konsult av och till.

Sedan bubbelplast uppfanns har Sealed Air också breddat sitt sortiment genom att ta fram flera olika varianter av produkten. Den klassiska designen har bubblor som är ungefär 1 centimeter i diameter, men det finns bubbelplast med så små bubblor som 6 millimeter i diameter och så stora som 26 millimeter i diameter.

Bubbelplasten hyllas dock som nämndes ovan inte bara för sina skyddande egenskaper, utan också för det tillfredsställande ljud som knäppandet av bubblorna åstadkommer. Detta har till och med lett till det mer eller mindre officiella stiftandet av Bubbelplastens dag, som firas på den sista måndagen i januari varje år.

Om du föredrar en annan typ av bubblor, nämligen de som uppstår i badkaret när man tar ett bubbelbad, ska du gå in på Buildor.se, där det finns ett stort utbud av billiga badkar.